Sampo och Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos och Scoutstiftelsens ekonomidirektör Fredrik Gottlieb deltog i Camp in the City -evenemanget i Åbo på lördag.LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Wahlroos: Ledarskap är inte längre order uppifrån

Ledarskapets innersta väsen har inte förändrats under årens lopp, medan sättet och metoderna att kommunicera genomgått en radikal förändring. Det sade Björn Wahlroos på ett internationellt scoutseminarium i Åbo på lördagen.

–Det är inte bara kommunikationsteknologin som har förändrats, utan hela sättet att kommunicera. Man kan inte längre nedvärdera sina medarbetare och tala till dem uppifrån, sade Wahlroos.

Styrelseordföranden för både Nordea och Sampo sade att en modern ledare inte får ge order utan bör i stället övertyga medarbetarna om att det lönar sig att följa besluten som ledaren fattat. Därför är det viktigt att en ledare håller fast vid sina principer och erbjuder medarbetarna sporrar och moraliska värderingar.

Vid seminariet, som är en del av scoutevenemanget Baden Powell Fellowship, behandlades ledarskap och utmaningarna unga ställs inför i en föränderlig värld.

I seminariet deltog också Sveriges konung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Kungen är hedersordförande i den internationella scoutfonden World Scout Foundation.

I sitt öppningsanförande betonade Carl Gustaf scoutrörelsens ställning som en ledarskapsskola.
–Scoutingen ger unga medel att utveckla sin ledarförmåga, sade kungen.
Suvi-Anne Siimes, vd för föreningen Arbetspensionsförsäkrarna, talade bland annat om hur världen förändras. Hon sade att tyngdpunkten i framtiden inte nödvändigtvis ligger i Väst.

–Världen kommer att vara mindre europeisk, vit, anglosaxisk och individualistisk.
Siimes sade att grundpelarna i gott ledarskap ändå består: en ledare ska handla när det behövs och låta bli då det inte är möjligt att göra något. Dessutom behövs förmågan att skilja åt dessa situationer.