EPA/PANTELIS SAITAS

Euron livsviktig för Grekland

Grekland skulle dö utanför euron. Det säger Greklands premiärminister Antonis Samaras som nu betonar att landet måste återvinna sin trovärdighet.

– Sanningen är att Grekland var väldigt nära att hamna ut ur euroområdet, sade Antonis Samaras (Ny demokrati) när han i dag lördag öppnade en mässa i Thessaloniki.

– Grekland skulle dö. Vi måste avvisa detta omedelbara hot.

Ett utträde ur euroområdet skulle bli fatalt. Enligt Samaras skulle det i så fall inte finnas pengar till pensioner. Staten skulle inte heller ha pengar till mediciner och Grekland skulle vara tvunget att införa ransonering av bränsle.

Samaras säger att Grekland nu måste återvinna trovärdigheten genom att respektera de åtaganden som landet har gjort.
Samaras har lett den grekiska regeringen sedan slutet av juni och det mesta av tiden har gått till förhandlingar om ett sparpaket som Grekland har lovat genomföra under de två följande åren.

Sparlöftet gav den förra regeringen för att EU, Europeiska Centralbanken och Internationella valutafonden skulle gå med på en halvering av Greklands enorma statsskuld.

Omfånget på sparpaketet är 11,5 miljarder euro. För att nå fram till den summan måste den grekiska regeringen skära i pensioner och löner till statsanställda. Dessutom måste antalet offentligt anställda minskas radikalt.
Som bäst granskas den grekiska regeringens åtgärder av företrädare för trojkan, det vill säga EU, ECB och IMF.
Resultatet av granskningen är avgörande för om Grekland får nästa rat på 31 miljarder euro av det stöd som EU och ECB har utlovat.

Ekonomin dyker
Den grekiska ekonomin fortsätter sin kräftgång. I fredags publicerade den grekiska statistikcentralen siffror som visar att den ekonomiska aktiviteten minskade med 6,3 procent under perioden april-juni i år jämfört med motsvarande tid 2011.
Landets bruttonationalprodukt har minskat allt sedan slutet av år 2008 när den internationella finanskrisen slog till.
Var fjärde grek är numera arbetslös.