Svenska kungen hyllar scoutrörelsens ledarutbildning

Den världsomfattande scoutrörelsen ger de unga ledarskapsförmågor som de har nytta av i ett flertal olika livsområden, bland annat i arbetslivet. Det anser både den svenske kungen Carl XVI Gustaf och representanter för den internationella scoutrörelsen, som den här veckan deltar i evenemanget Baden-Powell Fellowship i Åbo.

Världsscoutstiftelsens evenemang hålls nu för första gången i Finland. De mest kända gästerna är det svenska kungaparet, som den här gången besöker Finland som privatpersoner utan något officiellt program. Kungen, som är hedersordförande för stiftelsen,  berättade på fredagens presskonferens att han varit scout i över 50 år.
–Jag ser scoutrörelsen som en organisation för ledarskapsutbildning. I scoutrörelsen jobbar man med unga och lär dem att leda andra barn och unga, sade han.

Finns i alla delar av världen

Carl XVI Gustaf lyfte också upp scoutingens betydelse som en internationell och gränsöverskridande rörelse. Den har närmare 40 miljoner medlemmar på global nivå.
–I scoutrörelsen lär man sig att respektera andra människor, kulturer, länder och religioner.
Som ett exempel på rörelsens samhälleliga betydelse nämnde kungen en liten scoutkår i Kapstadens slumområden han träffade under ett besök i Sydafrika. Scoutingen kan hjälpa ungdomarna att hålla sig borta från kriminella gäng.
Under evenemanget ordnas träffar för scoutledare och de som stöder verksamheten, men en del av programmet är också riktat till allmänheten. På lördag kan folk besöka Varvstorget intill Aura å för att se fartyg som sjöscouterna använder och hur ett scoutläger ser ut. Det svenska kungaparet finns på plats på förmiddagen.