Arkivfoto: LEHTIKUVA / Mikko Stig

På måndag klart om Finnairs vd åtalas

På måndag klarnar det om Finnairs vd Mika Vehviläinen åtalas för sin bostadsaffär med pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen. Ministern med ansvar för statens ägarstyrning Heidi Hautala (Gröna) har meddelat att Vehviläinen får lämna Finnair om han åtalas.

Bostadsaffären avslöjades av Helsingin Sanomat i februari och väckte stor förargelse. Affären betraktades som ett tydligt exempel på ett bäste broder-nätverk där direktörer håller varandra om ryggen.

Matti Rudanko, professor i företagsjuridik, anser att fallet Vehviläinen är juridiskt komplicerat. Det är fullkomligt öppet vilket beslut åklagaren kommer att fatta.

Rudanko påpekar ändå att det räcker med misstankar om oegentligheter för att investerare, kunder och den breda allmänheten ska dra öronen åt sig.
–Det vore säkert till bolagets gagn om han (Vehviläinen) skulle gå, säger Rudanko.
Det är bolagsstyrelsen som fattar beslutet om uppsägningen. Det går vanligtvis snabbt och även anställningen av en ny chef sker utan onödiga dröjsmål. Ofta är det vd:n själv som avgår.

–Utomlands fattas den här typen av beslut på lättare grunder. Om en person åtalas för ett allvarlig jobbrelaterat brott är det normal praxis att personen i fråga lämnar sin post.

Finnair ville inte på fredagen kommentera saken. På måndag kommer Ilmarinen att hålla ett fyra timmar långt informationsmöte för sin personal. Temat för mötet har bolaget inte avslöjat.

Misstänkt mutbrott

Ilmarinen köpte Vehviläinens bostad för 1,8 miljoner euro i februari 2011och hyrde efter det ut den åt Finnair som tjänstebostad åt Vehviläinen. Enligt uppgifter som cirkulerat i medierna kom bolagen samtidigt överens om byggandet av Finnairs nya huvudkontor.

Polisen misstänker Vehviläinen för tagande av muta i näringsverksamhet. Åtminstone en person i Ilmarinens ledning är misstänkt för givande av muta.

Biträdande riksåklagare Jorma Kalske meddelar på måndag förmiddag om han väcker åtal mot Vehviläinen.
Alla misstänkta har bestridit att de skulle ha gjort sig skyldiga till något brott.