LEHTIKUVA / Jona Nyström SPT

Många SFP-åsikter om kommunfusioner

Alla ska utreda kommunfusioner. Och en stor österbottnisk kommun är ett intressant alternativ. Men vad händer med språket? Och hur blir det med närdemokratin?

Korsholm
Tankar och frågor rynkade pannorna när SFP:s fullmäktige samlades i Korsholm med kommunminister Henna Virkkunen (Saml) som hedersgäst.
– Vi har privilegiet att vara partiets första fullmäktige. Det finns ingen färdig stig som vi måste följa, säger ordförande Ulla-Maj Wideroos.

Hennes öppningsanförande följs av några ord av partiledare Carl Haglund. Han pratar kommunalval – det är inte alltid så lätt att samla kandidater – och kommunsammanslagningar som blir ett viktigt tema inför valet.

– Jag är attraherad av tanken på en kommun: Österbotten, säger Haglund men poängterar samtidigt att det viktigaste är att ha många alternativ.

Inte optimala
Efter att Johan Ekman, krets­ordförande i Helsingfors, redogjort för att närdemokratin inte fungerar optimalt i Helsingfors får Virkkunen ordet.
– Det finns inget entydigt svar på vilken storlek som är optimal för en kommun, det är något som man måste se på från fall till fall, säger Virkkunen.
Hon medger att det kunde ha gått bättre med fusionerna som skedde 2009 och berörde cirka 100 kommuner. Världsekonomin hamnade i gungning vid samma tidpunkt, vilket gav ringar på vattnet på kommunal nivå.
– Det som skedde var att man till exempel började med att höja löner och utgifterna började växa medan man inte förändrade något. Så får det inte bli nu. Vi måste se till att skapa nya fungerande modeller.
Undantagslösningar för svenskspråkiga kommuner är inte uteslutna och Virkkunen välkomnar en utredning om en stor österbottnisk kommun. Det gläder Carl Haglund.

Bra debatt
Kommun: Österbotten. Det låter nästan som en valparoll.
– Det är det inte. Men när vi haft en kritisk debatt är det viktigt att vi skapar alternativ så folk inte känner att de är tvungna att bara fundera på ett visst alternativ, säger Haglund.
Han understryker att det är kommunerna som ska ta beslutet och att utredningarna ska få utvisa vad som är vettigt i kommunstrukturreformen.
– Grundidén i utredningarna måste vara att man utreder nuläget – det så kallade nollalternativet – och vad som kommer att förändras och vad som i så fall blir bättre.
Fullmäktigeordförande Wideroos bjuder på ett brett leende efter att fullmäktigedebatten avslutats.

– Debatten var bättre än på gamla partistyrelsens möten. Den är rakare och spontanare, säger Wideroos som avslutar debattsessionen med att konstatera att alla ska utreda fusioner.
Oron som kommunstrukturreformen föder i partifullmäktige finns också ute på fältet.
– Den här oron är helt befogad. Blir det större enheter finns risken att avståndet blir för stort mellan väljarna och de folkvalda. Jag tror att varje utredning för sig måste fundera på närdemokratin, det räcker inte med de utredningar som ministeriet beställer. Till exempel måste man betänka att Österbotten är avlångt, inte runt, säger Wideroos.
På tisdag offentliggör SFP sin slogan för kommunalvalet.