Gratis nätförbindelse lockar på Avokonttori. Foto: Tor Wennström

Kontorskafé mitt i stan lockar folk

Under september månad är det möjligt att ta datorn under armen och sätta sig på Avokonttori vid Senatstorget för att jobba. Helsingfors företagare vill öppna nya möjligheter för frilansare och små företag att utvecklas och erbjuder nu en mötesplats i form av ett kontorskafé.

Avokonttori sägs vara det första i sitt slag i Finland. Tanken är att kombinera ett traditionellt kafé med ett öppet kontor, åtminstone under en månads tid. Här finns gratis WLAN, mötesrum och skrivare som kunderna fritt kan använda sig av och dessutom några bärbara datorer för den som inte har en egen. Helsingfors företagare står bakom konceptet i samarbete med fem olika företag, de har bland annat bidragit med datorerna.

– Man ser allt fler män och kvinnor som sitter och jobbar vid en bärbar dator på stan, och många saknar både kontor och sällskap i sitt jobb, säger Pia Pakarinen, vd för Helsingfors företagare.

Enligt henne har det under de senaste tio åren skett stora förändringar i företagsvärlden, och det här syns i Helsingfors.

– Då stora företag försvinner och ersätts av små, både enmans- och mikroföretag, behövs nya utrymmen. Stora utrymmen som storföretagen tidigare använt står tomma, men i stället växer det fram mindre företag som behöver bollplank och samarbetspartners, säger Pakarinen.…

Avokonttori vill vara ett svar på det behovet och genom kaféet vill man inspirera andra att starta liknande projekt. Här ordnas temakvällar där folk kan presentera sina företagsidéer på erfarna företagare och på så sätt komma vidare och kanske själva starta eget.

– Avokonttori är ett experiment som pågår i en knapp månad, men kaféföretagaren kommer att fortsätta med sin verksamhet också efter det. Kanske hon fortsätter att driva det som ett kontorscafé, säger Pakarinen.

Stort förhandsintresse

Tack vare de sociala medierna har många fått upp ögonen för Avokonttori redan innan det öppnades på onsdagen. Vid många av borden sitter folk och jobbar med en bärbar dator framför sig och vid ett av dem sitter ett gäng på fyra personer och planerar kommunalvalskampanj.

– Jag läste om stället på Facebook och vi bestämde oss för att träffas här för att kolla in det, säger Tia Hallanoro.
Hon och hennes vänner är vana vid att jobba i kontorslandskap och störs inte av ljudet omkring. De träffas vanligtvis på något kafé med gratis WLAN. Helst skulle de ha suttit i mötesrummet den här gången, men det var upptaget.

– Men vi har inga hemligheter och vi trivs inte i dammiga kabinett, säger de med en mun.