Chip Somodevilla/ LEHTIKUVA

Debatterna nästa drabbning i Obamavalkamp

Efter Barack Obamas tal på Demokraternas konvent går det jämna presidentracet in i ett nytt skede. Nu gäller det att mobilisera gräsrötterna – och att vinna debatterna.

Romney förbereder sig för fullt med sin "låtsas-Obama", senatorn Rob Portman.

Tidigt fredag morgon finsk tid skulle Obama hålla det tal där han accepterar utnämningen som Demokraternas presidentkandidat.
Därefter, med bägge partiernas konvent ur vägen, går valrörelsen in i nästa skede.

Enligt Elizabeth Walentin, svenskboende amerikanska och pr-konsult med ett förflutet inom Obamas kampanj, är konventen starten på slutspurten.

–Nu ska de använda glöden och entusiasmen från konventen till att engagera väljarna och få dem att gå ut och jobba och rösta, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Debatter i oktober

Parallellt med gräsrotsmobiliseringen gäller det för presidentkandidaterna att studera inför de så viktiga slutdebatterna i oktober.
–Det är oerhört viktigt. Jag vet inte om svenska politiker försvinner på det här sättet i flera dagar bara för att förbereda sig inför debatterna, säger Walentin.

Romney har redan börjat. Under veckan har han varit i Vermont med sin stab på ett slags träningsläger tillsammans med sin "låtsas-Obama", Ohio-senatorn Rob Portman, som får agera motståndare när Romney drillas.

Felsteg kan avgöra

–Jag är glad över att jag inte kommer debattera mot Rob Portman i slutdebatterna. Han är bra, säger Romney till The New York Times.
Med konventet avslutat kommer Obama nu att göra samma sak. Enligt The Washington Post är det presidentkandidaten från 2004, Massachusetts-senatorn John Kerry, som då får spela Romneys roll.

Med två månader kvar till valet är ställningen mycket jämn. Enligt Walentin kommer det därför att bli stort fokus på minsta lilla felsteg från Obama eller Romney.
–Allt har betydelse när det är så jämnt, det blir nästan löjligt. Varje citat kan feltolkas, det är därför de förbereder sig så noga.(FNB)