Foto: Hbl-arkiv

Rekordlågt elpris - då höjer Fortum

Elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool var i juli det lägsta på tolv år. Också i höst är tillgången på vattenkraft god. Men Fortum höjer priset på sina tillsvidareavtal med 14 procent den första oktober.

Fortum motiverar prishöjningen med att efterfrågan på el alltid stiger när vi går mot vinter och att den ökade efterfrågan driver upp priset.

– Elpriset är ändå fortfarande förmånligt, säger försäljningsdirektör Jukka Toivonen på Fortum.

På Helsingfors Energi går man i motsatt riktning. Kunder med avtal som är i kraft tills vidare i Helsingfors har fått veta att deras elpris sjunker med mellan fyra och fem procent den första oktober. Det är den andra prissänkningen i år, senast sjönk priset i början av mars.

– Vi har en annan prissättningspolicy än Fortum och enligt vår syn är trenden just nu sjunkande, säger direktör Jukka Niemi på Helsingfors Energi.

Efter den första oktober är de bägge energibolagens pris på el i tillsvidareavtal ändå nästan det samma. Hos Fortum betalar kunden en fast månadsavgift på 3,98 euro i månaden och 6,39 cent per kilowattimme för sin el. Hos Helsingfors Energi är den fasta månadsavgiften 2,50 euro och priset per kilowattimme 6,36 cent. De här priserna tar inte hänsyn till dag- och nattel.

Fortum reglerar priserna på sina tillsvidareavtal fyra gånger per år enligt prisförväntningarna på partimarknaden. Priset har sjunkit sedan i juli i fjol, totalt med cirka en tredjedel, uppger Toivonen. Prishöjningen i oktober blir 14 procent.

– Vattenmagasinen i Norge och Sverige är välfyllda, annars hade trycket på prishöjningar varit betydligt större, säger Toivonen.
Helsingfors Energi reglerar sina priser mera sällan, inte regelbundet utan när bolaget ser anledning till förändringar.
 

Läs mer i dagens tidning!