Arkiv-Leif Weckström

Mer klimatprat än substans

Årets sista tjänstemannamöte före klimattoppmötet i Qatar i december lämnade många frågor obesvarade. Ordföranden för klimatkonventionens sekretariat betecknar ändå mötet som en framgång.

Den internationella klimatpolitiken tog inga avgörande steg framåt under det tjänstemannamöte som avslutades i Bangkok på onsdagen. En veckas förhandlingar var avsedda att bädda för årets klimattoppmöte i Qatar, men enligt många bedömare var bristen på substantiell framgång påtaglig.

Flera källor rapporterar om att konflikten mellan västvärlden och utvecklingsländerna tillspetsades ytterligare. Trots det säger Christiana Figueres som leder klimatkonventionens sekretariat att förhandlingarna skapade en gynnsam grund för toppmötet i december.

- Regeringarna har puffat på flera nyckelfrågor mer än förväntat och höjt förväntningarna på ytterligare framsteg i Doha. Fortfarande återstår tuffa politiska frågor, men vi har nått ett positivt momentum, säger Figueres i ett pressmeddelande.

Bangkokmötets huvudsakliga uppgift var att driva framåt förhandlingarna på tre huvudpunkter: att förlänga Kyotoprotokollet (KP) som styr vissa industriländers utsläpp, att jobba vidare på klimatsamarbetet mellan rikare och fattigare länder (LCA-samarbetet) och att förbereda det bindande globala avtal som ska ingås 2015 och träda i kraft 2020.

Kyotoprotokollet löper ut i år, men vad som händer efter det förblir en gåta fram till decembermötet. Parterna tvistar till exempel om den andra KP-perioden det ska förlängas ända till 2020 eller löpa ut tidigare. Vilka som tänker vara med är fortfarande oklart.

- Australien och Nya Zeeland ser ut att avvakta villkoren för andra perioden, säger Finlands chefsförhandlare Sirkka Haunia.

Ytterligare ett baksklag i Bangkok var att vissa länder bromsade LCA-gruppens arbete. Det ska avslutas i december och därefter överföras på den arbetsgrupp som filar på avtalet 2015. Kritiker menade att mötet i Bangkok inte kom särskilt långt i substansfrågorna om vilken klimatrådgivning och klimatteknologi utvecklingsländerna ska få tillgång till, och på vilka villkor. Haunia delar inte den uppfattningen.

- Det var bättre drive än på Bonnmötet tidigare i år. Man märker att toppmötet och deadlinen börjar närma sig, säger hon.