Foto: Lehtikuva/Marja Airio

Vanliga förkylningar härjar vilt just nu

Lagom till att skolorna inletts har också förkylningsvirusen börjat röra på sig. Årets förkylnings- och influensasäsong verkar att bli normal. Just nu härjar vanliga förkylningar vilt.

Virusforskare Thedi Ziegler vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) berättar att den första förkylningsvågen oftast orsakas av rhinovirus.
–Hos de vuxna orsakar den i allmänhet en vanlig förkylning och ger sällan feber. Små barn kan också få feber.

Ziegler tycker att de som jobbar bör fundera på om det skulle löna sig att stanna hemma en dag eller två så man inte smittar andra.
Det aggressivare adenoviruset har hittills slagit till mest i garnisonerna. Adenovirus ger upphov till feber och svåra halssmärtor.

Den egentliga influensatiden har ännu inte börjat. Svininfluensan är aktiv på södra halvklotet men det ser inte ut som om svininfluensan kommer att utgöra en stor plåga i Finland i vinter.

Den omfattande mycoplasmaepidemin i fjolvintras är slut, dylika epidemier dyker upp med några års mellanrum.

Upp till fyra virus i ett prov

Virusen är som livligast på hösten och vintern. När människor vistas tillsammans inomhus kan virusen lätt vandra från människa till människa.
–Dagisbarn har ofta mer än ett virus i slemprov tagna från deras luftvägar. Ibland upptäcker man till och med 3–4 virus samtidigt.

Det här förklarar också de återkommande förkylningarna.
–Det är möjligt att man först drabbas av influensa, sedan insjuknar i adenovirus och till slut i mycoplasma, som i fjolvintras.

En frisk vuxen har vanligen ett bra immunskydd som motar infektionen i grind på några dagar eller en vecka.

Följdsjukdomar ofta bakteriella

Följdsjukdomarna är ett kapitel för sig och de orsakas ofta av bakterier.
–Barn har ofta först en rhinovirusinfektion och därefter drabbas de av en bakterieinfektion i mellanörat. Hos vuxna är det bihålorna eller luftstrupen som drabbas.

Ziegler berättar att det enbart utgående från yttre undersökning är svårt att bedöma om det är frågan om en förkylning eller en influensa.
–Man får klarhet först med en laboratorieundersökning.

Det finns inget vaccin mot rhinovirus. Mot adenovirus vaccinerar man bland annat soldaterna i USA:s armé. Influensa kan man vaccinera sig emot med framgång.