Superhöst för riksdagen

Riksdagen står i höst inför de viktigaste och svåraste EU-besluten sedan inträdet i unionen, säger riksdagens talman Eero Heinäluoma.

När riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) berättade om de utmaningar som väntar de folkvalda i höst skrädde han inte med orden. Eurokrisen kommer att bli en stor arbetsbörda för riksdagen och de beslut som måste fattas kommer inte att vara lätta.

– Risken för att böner om flera stödpaket kommer är stor. Finland kan under hösten råka in i väldigt besvärliga situationer, tror Heinäluoma.

Förutom att skötseln av den akuta skuldkrisen förorsakar huvudbry ska riksdagen i slutet av året också diskutera behovet av att förändra EU:s strukturer.

– För riksdagen blir det fråga om den viktigaste hösten sedan vi blev medlem i EU, fastslår Heinäluoma.

Tanken på en förbundsstat får enligt honom inte stort gehör, däremot finns vilja att fördjupa samarbetet.

– Behov av att jämka samman den ekonomiska politiken och utveckla de gemensamma spelreglerna finns. Vi tänker ändå inte ge ifrån oss vår budgetmakt.

EU-frågorna blir besvärligast, men också kommunreformen och äldreomsorgslagen kommer att bli föremål för livlig debatt i riksdagen, det sköter kommunalvalet i oktober om, menar Heinäluoma.