Kimitoön väntar på stödpengar

Under tre år ska Kimitoön få statsstöd för att resa sig efter FN-steels konkurs i somras. Än lever hoppet om att någon ska köpa konkursboet.

Regeringen reserverade pengar för strukturomvandlingsstöd till Kimitoöns kommun i budgetförslaget förra veckan. Ett formellt beslut är att vänta senast nästa vecka.
Härnäst ska kommunen och Egentliga Finlands närings- miljö- och trafikcentral utarbeta en handlingsplan. Pengarna ska i första hand hjälpa lokala företag att investera.

– Vi har kontaktat cirka tvåhundra företag på Kimitoön för att höra deras planer, säger kommundirektören Tom Simola.
Handlingsplanen ska innehålla en projektportfölj som visar vilka slags investeringar företagen hoppas göra i framtiden och vilket stöd de kan behöva för det. Handlingsplanen kan uppdateras de tre närmaste åren och påverka stödet. Den slutliga stödsumman klarnar först efter det.

FN-steels konkurs drabbade 270 anställda på stålverket i Koverhar i Hangö och 180 på valsverket i Dalsbruk. Indirekt fick 30–40 underleverantörer på Kimitoön sin del av smällen.
– Sammanlagt berörs ganska många familjer, säger Simola.

Samtidigt finns fortfarande chansen att någon ska köpa upp FN-steels konkursbo.
– Det är inte uteslutet. Vi diskuterar med potentiella köpare som visat indikationer på att komma närmare, men ingenting är klart. Det tar tid att hitta finansiering, säger konkursboets förvaltare Hannu Ylönen på advokatbyrån Krogerus.