Foto: Colourbox

Fortfarande problem med skolskjutsarna i Esbo

Situationen med skolskjutsarna i Esbo är fortfarande dålig. – Vi har diskuterat alternativet att häva avtalet med taxifirman, men det är svårt då det finns få alternativ, säger stadens bildningschef Sampo Suihko.

I samband med skolstarten var det svårt för Esboföräldrarna och barnen i fråga att lita på att barnen faktiskt kom till skolan, vilket Hbl också uppmärksammade i mitten av augusti.

Problematiken diskuterades också i stadsstyrelsen förra veckan. En pappa som vill vara anonym säger att situationen fortfarande är eländig och listar upp problemen: skolskjutsen kommer inte eller är försenad, det är svårt att nå taxibolaget Espoon kihlakunnan taxit, EKT, informationen om skjutsarna och problemen är otillräcklig, och en stor del av fordonen saknar lagstadgade alkolås och skolskjutsskyltar.

I fredags kom ingen taxi och hans son som går i fjärde klass blev ordentligt försenad från skolan.

– Det känns otroligt stressande för mitt barn då all hans koncentration går till att fundera på om han om han kommer i tid till skolan och hur han ska ta sig hem. Fördröjningarna leder också till att föräldrarna tvingas börja sin dag senare, säger pappan.

Susanne Vinberg, vars dotter går i fjärde klass, har fått flera arbetserbjudanden men har valt att stanna hemma på grund av hon inte kan lita på att skolskjutsen kommer som avtalat.

– Jag gör ändå allt i min makt för att hindra bolaget Kajon från att komma tillbaka. Under de tre år de skötte skolskjutsarna uppstod många direkt farliga situationer. Tidigare, när bolaget Travenet hade egna mindre områden som de hade ansvar för, fungerade det bra.

Hon är bitter på Esbo stad som konkurrensutsatt skolskjutsarna.
– Mindre enheter är tryggare än stora. Man får inte konkurrensutsätta sådant som gäller människors liv och hälsa.

Läs mer i morgondagens tidning!