Arkiv/EPA/ARNE DEDERT

ECB-ledamot som motarbetar stödköp isoleras

Motståndet inom Europeiska centralbanken (ECB) mot planerna på att stödköpa obligationer från krisländer är begränsat till ECB-ledamoten och Bundesbank-chefen Jens Weidmann, rapporterar den holländska affärstidningen Het Financieele Dagblad.

De två andra "hökarna" i direktionen, holländaren Klaas Knot och tysken Jörg Asmussen, har enligt tidningen tonat ned sina invändningar.

Enligt Mario Draghi kan det kan bli aktuellt med stödköp av obligationer från krisländer med löptider upp till tre år, rapporterar Reuters med hänvisning till ett möte mellan Draghi och EU-parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor.

- Om vi är på den korta delen av marknaden där obligationer har en löptid på upp till ett år, två år eller till och med tre år, kommer dessa obligationer snart att lösas, sade Draghi.

Därmed är ECB-stödköpens effekt på finanspolitikens utrymme begränsat, enligt Draghi.

ECB-chefen ser stödköpen som inom bankens mandat då det i slutändan handlar om att upprätthålla stabila priser och försvara euron.

Tanken är att ECB ska genomföra stödköp av obligationer från krisländer i samarbete med eurozonens stödfonder EFSF eller ESM, som i sin tur kan upprätta villkor och sätta politiskt tryck på berörda regeringar att genomföra reformer.