Billigare försäkring om du kör lugnt

I Sverige är en helt ny bilförsäkring på gång, där den som håller hastigheten får rabatt.

–Ett genombrott i vår värld som byggt på bestraffningar i stället för att belöna, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på det svenska Trafikverket.

Länge har bilförsäkringen utgått från kön, ålder, var man bor och typ av bil. Folksam ligger nu i startgroparna för en försäkring där föraren kan påverka sin premie samtidigt som trafiksäkerheten och miljön förbättras.

På Tylösandsseminariet presenterades på tisdagen resultat från försöksprojektet Grönt ljus där den nya principen testats. 250 bilister från Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har erbjudits upp till 30 procent reduktion på bilförsäkringen om de kört laglydigt.
En grupp av bilisterna fick hela tiden se en symbol som var grön om hastigheten hölls och blev röd om det gick för fort. Den andra gruppen hade displayen släckt.

–Hos dem som fick den visuella påminnelsen halverades hastighetsöverträdelserna. Så positiv effekt trodde vi inte på, säger Folksams Helena Stigson.

Medelrabatten blev 21 procent, vilket motsvarar över hundra euro per år. Dessutom sjönk bränslekostnaderna med i snitt mer än 200 euro per år.
Bolaget lyfter också fram att systemet leder till färre olyckor och lägre utsläpp. Troligen kan den nya försäkringen erbjudas 2014.