Foto: Colourbox

Valvira börjar utreda fallet med 8-åringen

Tillsynsverket Valvira börjar utreda barnskyddsmyndigheternas agerande i fallet med den mördade 8-åriga flickan.

Valvira tänker utreda fallet tillsammans med de regionala övervakningsmyndigheterna det vill säga Regionalförvaltningsverket i Södra Finland. Utredningarna väntas ta flera månader.

Åklagaren bad tidigare i dag polisen utreda barnskyddsmyndigheternas agerande. Brottsmisstanken gäller brott mot tjänsteplikt. Helsingfors stad beslutade att man ska gå igenom huruvida det fanns tillräckliga interna anvisningar inom barnskyddet och om anvisningarna följdes.

Social- och hälsovårdsministeriet överväger för egen del att tillsätta en utomstående utvärderingsgrupp inom de närmaste dagarna.
De regionala myndigheterna har i dag mycket begränsade möjligheter att övervaka barnskyddet i kommunerna.

Till exempel på Regionalförvaltningsverket i Södra Finland sköts barnskyddsfrågor på hel tid bara av en tjänsteman. Förvaltningsverkets verksamhetsområde omfattar nästan 70 kommuner med över två miljoner invånare.

Aula kräver omfattande utredning

Barnombudsmannen Maria Kaisa Aula kräver en omfattande utredning om fallet med den mördade åttaåringen. Förutom polisutredningen vill hon se en bredare utredning i vilken myndigheternas agerande granskas.

Aula jämför mordet med ett liknande fall i England i början av 2000-talet, då en flicka dödades sedan barnskyddsmyndigheterna låtit bli att ingripa.

–Den parlamentariska utredningen om fallet med Victoria Climbie ledde i England till en omfattande omvärdering av lagstiftningen, servicestrukturen och ledningen, påpekar Aula i ett pressmeddelande.

För att kunna förhindra dylika tragedier i Finland i framtiden vill Aula att myndigheterna ska dra lärdom av mordet på åttaåringen. Utgående från utredningen kunde sedan barn- och familjetjänsterna vid behov förnyas.

Åklagaren yrkar att pappan och hans flickvän ska dömas till livstids fängelse för mordet i Helsingfors i maj.