Sjöräddningen förnyar sin flotta

Finlands Sjöräddningssällskap skaffar tre nya båtar i höst. De kommer att trafikera Esbo, Nådendal och Tammerfors. En av dem visades upp i Södra hamnen i Helsingfors på måndagen. Allt större fritidsbåtar är en orsak att flottan uppgraderas.

– De här båtarna behövs för att de kan göra snabba insatser. De har bra teknisk utrustning för sjöräddning och sjuktransport, säger Sadri Wirzenius, informationschef på Finlands sjöräddningssällskap.

Den 13,5 meter långa båten har en marschhastighet på 30 knop och kan pressas till ytterligare 5 knop vid maxfart. Den drivs av två 575 hästkrafters dieselmotorer. Båten blir ett tillskott till de runt 140 fartyg som ingår i Sjöräddningssällskapets flotta runt om i landet. Det finns planer på att införskaffa ytterligare fyra likadana båtar under de närmaste två åren.

– Fritidsbåtarnas storlek ökar hela tiden, och här i huvudstadsregionen får vi många uppdrag, säger Mikael Albrecht, besättningsman vid visningen och styrman vid Esbo sjöräddare.

Han är en av de många frivilligarbetande medlemmarna i Sjöräddningssällskapet, som framför allt kvällstid och helger håller beredskapen uppe.

– Den här båten drivs av jetstrålar och kan flytta sig i sidled till en olycksdrabbad båt, säger han.

Mikael Albrecht har varit aktiv i sjöräddningen i drygt 7 år. Den typiska räddningsinsatsen är helt odramatisk säger han:

– Ofta är det maskinfel eller någon mindre grundstötning, men det är viktigt att vi är förberedda även för sjuktransport.

Läs mer om de nya räddningsbåtarna i HBL tisdag 4.9