Foto: Benjamin Suomela.

Norwegian struntar i avgifter i Finland

Norwegians personal i Finland är anställd av estniska bemanningsbolag. Flygbolaget betalar varken arbetsgivaravgifter eller lönetillägg trots att de borde göra det enligt nya EU-regler.

Fackförbunden oroar sig nu för att de anställda inte kommer att dra nytta av de nya reglerna.

– Vi tänker inte göra några ändringar, uppger Norwegian.

Norwegians personal i Finland är i dag anställd av de estniska bemanningsbolagen Runway Personnel och Arpi Aviation. För tillfället betalar Norwegian varken arbetsgivaravgifter eller lagstadgade tillägg för sin personal i Finland. Dessutom lyder personalen, enligt Norwegian, under estniska lagar.

– Vi ville helt enkelt ha tydligare spelregler, säger Flygvärdinne- och stewardförbundets jurist Heli Hartman.

Enligt henne är det inte hållbart att personalen placeras i länder med den sämsta sociala tryggheten. I praktiken handlar frågan om ifall personalen borde ha rätt till alla de tillägg och den sociala trygghet som kommer ur de finska kollektivavtalen och arbetsskyddslagstiftningen, men som saknar motsvarighet i Estland.

Enligt Hartman är fågan om lönetilläggen inte obetydlig då de kan utgöra upptill hälften av de flyganställdas lön. Hon menar också att flygbolagen länge utnyttjat luckor i mellanstatlig lagstiftning.

Läs mer i dagens Hbl!