Foto: Laura Böök. Lekrum i Esbo skyddshem. Dockhemmet används i arbete med barn som är så små att de inte kan verbalisera sina familjeproblem utan istället berättar om dem genom lek.

Esbo stänger skyddshem för familjevåldsoffer

Esbo stänger sitt skyddshem och lägger om modellen för hur man ska hjälpa personer som utsätts för familjevåld. I fortsättningen hänvisas akuta fall till Vanda eller Helsingfors.

Esbo köper i dag sin skyddshemsverksamhet av Löymätön linja Espoossa rf. Föreningen upprätthåller Esbos skyddshem där personer kan söka skydd från våldsamma eller hotfulla anhöriga. Men från och med årsskiftet slutar Esbo köpa den här tjänsten.

– Vi tror att majoriteten av våra klienter skulle ha större nytta av en öppenvårdstjänst med låg tröskel. På det här sättet vill vi snabbare nå ut till de hjälpbehövande med mer skräddarsytt stöd, säger chefen för familjeenheten vid Esbo stad, Marjatta Karhuvaara.

Enligt Karhuvaara har många utnyttjat skyddshemmet av fel orsaker.

– Tanken är att klienterna ska få bo där under ett akut läge som kan pågå från några dagar till några månader. Men en del av klienterna har bott över ett halvt år på skyddshemmet, och det verkar som om de inte har haft behov av annat än en bostad. Skyddshemmet har under månaderna maj till juni bara utnyttjats till halva kapaciteten, säger Karhuvaara.

Esbos skyddshem har tio rum där en vuxen eller en vuxen med barn kan bo. De tio rummen har under ett halvt år kapacitet att erbjuda 1 800 dygn av skydd för familjer eller ensamma skyddssökande. Under maj till juni har 45 Esbofamiljer sökt skydd under totalt 912 dygn. Räknar man med klienterna från andra kommuner, uppgår dygnen till 1 126.

Esbo har i stället utvecklat en ny modell för hur man ska hjälpa familjevåldsoffer. Enligt den nya modellen stävar man efter att få kontakt med våldsoffren i ett tidigt skede för att kunna skräddarsy hjälpen till alla inblandade. På det här sättet vill Esbo frigöra resurser till annat krisarbete.

– I och med den nya modellen försöker vi utnyttja både klientens eget nätverk och stadens socialservice bättre än tidigare, säger Karhuvaara.

Enligt Karhuvaara kommer Esbo stad fortfarande att erbjuda skyddat boende för dem som verkligen behöver det.

– Vi kommer att grunda ett familjevåldsteam som stöder klienterna och utvärderar deras behov av skydd. Vi hoppas att tröskeln kommer att vara lägre tröskel för potentiella våldsoffer och våldsutövare att söka sig till den nya öppenvårdstjänsten. Vi vill satsa mer på preventivt arbete, säger Karhuvaara.

Esbo kommer att hyra tre lägenheter som ska fungera som tillflyktsorter i akuta situationer. Här ska klienterna bo ensamma, utan personal, från några dagar till högst ett par veckor. Klienterna i de skyddade lägenheterna ska få psykosocialt stöd.

– Det kommer fortfarande att finnas de som behöver en skyddande mur omkring sig. Vid behov kan vi köpa tjänster av skyddshemmen i Helsingfors och Vanda.

Verksamhetsledare för Löymötön linja Jari Hautamäki är ledsen för att Esbos skyddshem måste läggas ner. Han berättar att han fört långa förhandlingar om skyddshemsverksamheten med staden. Han vill ännu inte uttala sig om den nya modellen.

– Jag kan bara säga att jag tycker det är tråkigt att vårt skyddshem måste stänga och att jag hoppas att deras nya modell kommer att fungera. Jag tror absolut att det kommer att behövas skyddshemsverksamhet i Esbo i framtiden och hoppas att staden kommer att ta våldsoffrens bästa i beaktande också i framtiden, säger Hautamäki.

Läs hela artikeln i dagens Hbl 1.9