Foto: Lehtikuva/AFP/Stan Honda

Mitt Romney: Dags att vända blad

I USA har Mitt Romney accepterat att bli republikanernas presidentkandidat, därefter attackerade han Obama och presenterade sin politik.

Med ett löfte om 12 miljoner nya jobb och en nystart för Amerika tackade Mitt Romney ja till att bli Republikanernas presidentkandidat.
–Jag gör så med ödmjukhet, djupt rörd av den tilltro ni har till mig, sade Romney vid en febrig final vid partikonventet i Tampa.

Sedan gav han sig ut på ett noggrant formulerat tal som syftade till att låta tittarna lära känna honom bättre, attackera president Obama, presentera sin politik och locka några specifika väljargrupper.

Lockade kvinnor

Det kanske starkaste ögonblicket, tydligt riktat mot kvinnliga väljare, var när han talade om sin mors kampanj för att bli senator.
–Hon sade med sin vackra röst "varför ska kvinnor ha mindre att säga till om än män när det gäller de viktiga beslut som vårt land står inför", berättade Romney och gav sedan en eloge till sin hustru Ann.

Angreppen på Barack Obama var många och Romney bad väljare som röstat på presidenten för fyra år sedan att fråga sig om de har de bättre i dag.
–Det är dags att vända blad, det är dags att bygga upp Amerika. . . Amerika behöver jobb, massor av jobb, sade han och noterade att han – till skillnad från Obama – har en bakgrund som företagare.

Fem steg

Men de egna förslagen var inte så detaljerade:
–Jag har en plan för att skapa 12 miljoner nya jobb. Paul Ryan och jag har fem steg, sade Romney.

Så lovade han att USA ska vara energi-oberoende 2020, satsningar på utbildning, nya handelsavtal samt stöd till entreprenörer och småföretagare genom skattelättnader. Statsbudgeten ska balanseras, dock oklart hur.
–Och jag ska riva upp och ersätta Obamacare, ropade Romney till jubel.

I talet nämndes inte de heta frågorna immigration och bolånekrisen, men Romney lovade att skydda det heliga livet (det ofödda barnet, riktat till abortmotståndarna), religionsfriheten och äktenskapet som institution. Och han nämnde sin uppväxt som mormon i mellanvästern och den gemenskap hans församling gett honom.
Utrikespolitiskt kritiserar Romney Obama för att visa flexibilitet gentemot Ryssland och för att enbart ha "pratat" med Iran.