Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Hannu Olkinuora död - visionär ledare som banade väg för modern teknik

Hufvudstadsbladets tidigare chefredaktör Hannu Olkinuora har avlidit efter en kort tids sjukdom. Olkinuora var en förändringsledare och en visionär som verkade både i Finland och Sverige. Han var vid sin död 62 år.

Den roll som Hannu Olkinuora spelade i mediebranschen i Norden är unik. Olkinuora var en respekterad medieprofil med ett brett nätverk av kontakter på redaktioner i hela Norden.

Under sin karriär som sträckte sig över fem decennier satt han på centrala utsiktsposter i många mediehus. Olkinuora var chefredaktör för Kauppalehti, Aamulehti och Svenska Dagbladet i Stockholm. Han har varit vd för Alma Medias Alpress, innehaft gästprofessuren i journalistik vid Tammerfors universitet och fungerat som styrelseordförande i Yle.

Till Hufvudstadsbladet kom Olkinuora 2008 som chefredaktör och vd.  Olkinuora var en stark ledare med djup kunskap om massmediebranschen som han generöst delade med sig av. Framför allt var han ändå en man med visioner, som tidigt såg den stora strukturomvandling som krävdes för att ett traditionellt mediehus som Hufvudstadsbladet skulle överleva. Han var en förändringledare, som banade väg för satsningar på pekplatta och webb, införde radikala organisationsförändringar och drev utvecklingen framåt.

Hannu Olkinuora somnade in på torsdagen efter en kort tids sjukdom.