Foto: Lehtikuva/AFP

Översvämningar i Isaacs skugga

Sammanbitna människor som tvingas lämna sina hem i all hast och motorvägar som förvandlas till sjöar. Det oberäkneliga och långsamma ovädret Isaac fortsätter att hälla regn och piska vindar över Louisiana.

Värst är situationen i länet Plaquemines sydost om New Orleans. Där slår vattnet över en knappt tre meter hög fördämning som är nära bristningsgränsen, vilket hotar ett bostadsområde med närmare 3000 människor. Lokala medier har visat bilder på människor som hals över huvud tvingas till evakuering, vissa med hjälp av båtar och vägar som står under vatten.

Ovanlig orkan

–Vi trodde att det här bara skulle bli en fjösig etta (orkan av kategori 1). Vi räknade inte med att bli dränkta av regn, säger Brobson Luth, läkare och tidigare chef för New Orleans hälsomyndighet.
–Så här beter sig inte en vanliga orkan. De drar igenom snabbt och sedan kommer solen.

Luth tar emot TT i sitt hem centralt i New Orleans, och efter lite mixtrande med gamla antenner lyckas han få in en lokal tv-station analogt. Tv och internet är utslaget i flera delar av staden och i princip alla affärer är stängda. Kastvindarna och regnbältena tar fortfarande andan ur en, mer än ett dygn efter det att Isaac drog in över Louisiana.

Den sprakande tv-rutan i Luths kök visar guvernör Bobby Jindal. Han berättar om evakueringen av ett sjukhem i Plaquemines.
–Vårt fokus nu är räddningsarbetet, att få ut folk. . . Isaac står nästan stilla över oss, säger han.

Senare överväger myndigheterna att göra ett hål i fördämningen, för att minska på trycket.

Stannar kvar

Brobson Luth blev något av en profil i New Orleans efter orkanen Katrina. Han säger att han känner sig mer bekväm med hur krisen hanteras nu än då och han är nöjd med stadens nya fördämningssystem.
Under Katrina stannade Luth i sin hemstad och öppnade en improviserad klinik i bostaden. Sedan gav han offentligt röst till det många kände, han kritiserade myndigheterna som inte lät människor återvända till sina hem på en månad.

Vad har då New Orleans-borna lärt sig av Katrina?

–Människor är mer förberedda, men de är också hjärtligt trötta på att packa ihop och sticka iväg. De tänker sig för innan, säger han.
Själv har Luth inte evakuerat vid någon orkan.

–Jag vill inte. Hade vi inte varit här i natt hade tre dörrar blåst bort från vårt gamla hus.