KSF-arkiv

Hovrätten ger HS rätt i Rajalafallet

Även Helsingfors hovrätt friar Helsingin Sanomat i fallet där tidningen 2008 pekade ut ex-riksdagsledamot Lyly Rajala som en av sju män som gjort sig skyldiga till sexuella trakasserier.

Samlingspartiets tidigare riksdagsman Lyly Rajala krävde 20 000 euro i skadestånd av Helsingin Sanomat eftersom han anser att han blev offer för grov ärekränkning. Men både Helsingfors tingsrätts beslut i fjol och hovrättens beslut friar tidningen.

I artikeln från 2008 berättade flera kvinnor om en sexistisk arbetsmiljö där manliga riksdagsledamöter sysslar med osakliga antydningar, obehagliga kommentarer och intensivt stirrande på unga kvinnors bröstregioner. Ur tiotals intervjuer utkristalliserades sju namn som kvinnorna i tidningen kallade "titperverts", "sexistiska wannabe alfahannar" och "fiskpinnemustacherna".

En av dem var Lyly Rajala, vars namn och bild publicerades i anslutning till artikeln.

De övriga utpekade männen nöjde sig med att föra saken till Opinionsnämnden för massmedier – där fyra av fem fick rätt – men Rajala ville göra rättssak av det hela. Hans egen bedömning har varit att det var artikeln som låg bakom att han inte blev återvald i förra riksdagsvalet. Han har också skarpt dementerat alla anklagelser.

Rajala, 61, bor i Uleåborg och har efter sin avslutande riksdagskarriär börjat arbeta som fastighetsförmedlare. Han har för avsikt att ställa upp i kommunalvalet och har inte uteslutit en comeback i riksdagsvalet 2015.