Fadern och hans flickvän står åtalade för mordet. Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Åklagare yrkar på livstid: 8-åring kvävdes ihjäl

Åklagaren yrkar på livstidsfängelse för pappan och hans flickvän som står åtalade för mordet på en 8-årig flicka i Helsingfors i maj.

Enligt stämningsansökan bands flickan fast i bäddsoffans stomme. Hon misshandlades därefter på olika sätt. Dödsorsaken var misshandel och kvävning. Enligt rättsläkaren räckte det flera timmar innan flickan kvävdes. De åtalade har medgett att de band fast flickan. Helsingfors tingsrätt beslöt i dag på morgonen att de åtalade ska sinnesundersökas.

I stämningsansökan framgår det att barnskyddet hade kontaktats angående flickan. Enligt Ilta-Sanomat  hade flickan redan omhändertagits, men hade fått besöka fadern strax innan hon dog. Häradsåklagare Eija Velitski överväger nu om en särskild förundersökning av barnskyddsmyndigheternas agerande bör inledas. Pappan och flickvännen åtalas också för frihetsberövande, eftersom de enligt åklagaren hade bundit fast flickan 25 gånger under perioden april till maj. De anklagas också för misshandel, de ska ha slagit flickan och tvångsmatat henne.