Sannfinländarna vill införa gruvskatt

Sannfinländarna vill lägga skatt på gruvdrift och sätta stopp för höjd kilometerersättning och momshöjning på mat och mediciner. Om hushållsavdragets framtid råder delade meningar.

NYSLOTT  De stora dragen i Sannfinländarnas alternativ till regeringens budgetförslag slogs fast på riksdagsgruppens sommarmöte, men exakta siffror för hur utgifter och inkomster ska balanseras kommer först senare i höst. 

Klart är ändå att gruppen enhälligt kräver att momsen på livsmedel och mediciner inte ska höjas och att en gruvskatt bör införas.

– Finland måste stoppa gratisutdelningen av vår nationalegendom till multinationella bolag. Det handlar om hundratals miljarder euro, förklarar gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner.

De inkomster gruvskatten skulle inbringa bör enligt Sannfinländarna åtminstone delvis återbördas till den region där gruvan befinner sig.

Sannfinländarna utdömer också den planerade polisreformen. Lägger man ner Rörliga polisen kommer den inre säkerheten att försämras, befarar riksdagsgruppen.

– Förverkligas reformen får vi färre poliser och fler brottslingar, menar Ruohonen-Lerner.

Riksdagsgruppen diskuterade livligt planerna på att skära ner kilometerersättningarna. Också den här nedskärningen får blankt nej.

I riksdagsgruppens uttalande krävs att hushållsavdraget höjs.

– Det skulle ha en sysselsättande effekt särskilt för små serviceföretag, säger Ruohonen-Lerner.

När journalisterna påpekade att partiordförande Timo Soini dagen innan hade sagt att han inte tycker att hushållsavdraget ska höjas förklarade hon att det ingalunda är klart att man kräver att avdraget höjs till samma nivå som före sänkningen vid årsskiftet.

– Det finns olika åsikter i gruppen och vi röstade inte om saken.

– Men om gruppens majoritet anser att hushållsavdraget ska höjas så böjer sig Soini, inflikade gruppens vice ordförande Pentti Kettunen.

Soini var inte med på riksdagsgruppens presskonferens.