Arkivfoto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Daghemspersonal dömda till böter för tejpning av barn

Två anställda vid ett daghem i Helsingfors dömdes idag av hovrätten till böter för misshandel. Också föreståndaren för daghemmet dömdes, med rubriceringen brott mot tjänsteplikt.

Händelserna inträffade på daghemmet under 2009, då den ena anställda tejpade fast händerna på ett tvåårigt barn vid stolen barnet satt på. Den andra anställda hade tejpat fast ett ettårigt barn på liknande sätt.

Hovrätten anser att handlingarna har kränkt barnens integritet och begränsat deras frihet på ett sätt som kunde skada deras hälsa. Föreståndaren har enligt hovräten inte ingripit och informerat personalen efter att tejpningen blev känd, och döms därför också till bötesstraff.

Då alla åtal tidigare förkastades i Helsingfors tingsrätt uppgav rätten att det inte är dess uppgift att ta ställning till om tejpning är lämpligt inom barnavården.

De två skötarna dömdes i hovrätten till 20 dagsböter var. Det innebär att en av dem ska betala 480 och den andra 260 euro. Direktörens 10 dagsböter är värda 1060 euro. Ingen av de dömda jobbar längre kvar på daghemmet.

Läs mer i torsdagens HBL 30.8