Arkivfoto: Martti Kainulainen

Soini risar "kardborrepartier"

Sannfinländarna går mot skrällseger nummer två i kommunalvalet, det sköter eurokrisen och regeringens katastrofala politik om, säger Timo Soini.

När Sannfinländarnas riksdagsgrupp samlades till sommarmöte i det mäktiga Olofsborg i Nyslott uppmanade partiordförande Timo Soini ledamöterna att jobba för att kommunalvalet i höst ska bli en segerfest för partiet.

– 2008 lade vi grunden för skrällsegern 2011. Då hade vi inte kandidater i alla kommuner, men nu ska man kunna rösta på en sannfinländare i varje kommun och det är på vårt ansvar att så sker. Om vi tar vårt ansvar blir det skrällseger nummer två och vi blir ett stort kommunparti.

För att Sannfinländarna ska bli kommunalvalets största segrare måste riksdagsledamöterna bege sig ut på valfältet, manar Soini.

– Vår riksdagsgrupp har sammansvetsats och vi är en väldigt bra grupp, men vi måste fungera som ett exempel för andra finländare. Vi har fått en stor möjlighet att representera Finlands folk men det här förpliktar. Jag utmanar er var och en att värva minst tio kommunalvalskandidater.

Soini utlyste eurokrisen till ett viktigt valtema för partiet.
– Vi konstaterade för över två år sedan att stödpaketslinjen inte fungerar och vi har haft rätt. Det ser man på de gamla partiernas miner. Till och med Samlingspartiets arrogans börjar vara borta. Euron går mot graven och bäst skulle det vara om vi hade vår egen valuta.

Eftersom folkets majoritet krävs för en återgång till den egna valutan ser Soini en uppdelning av euroområdet i ett område med fungerande euro och så Sydeuropa som ett möjligt alternativ. Han ser det som en tidsfråga när Spanien ber om ekonomiskt stöd.

– Det sker antingen före eller efter kommunalvalet.

Soini uttalade sin oro över att de viktiga säkerhetsfrågorna gett till regeringens "kardborrepartier".

– SFP har en lång historia av klamra sig fast i regeringen till varje pris och nu är Kristdemokraterna på god väg att också bli ett kardborreparti. Päivi Räsänen  är beredd att föreslå en polisreform som minskar den inre säkerheten, allt för att få sitta med.

Läs mer om Sannfinländarnas möte i HBL imorgon 29.8