Foto: Lehtikuva/Niklas Meltio

Konecrane-vd tror på stärkt nordisk dimension

Det är sannolikt att vi i framtiden kommer att se en tudelning av Europa och då kommer den nordiska dimensionen att stärkas. Det säger lyftkransbolaget Konecranes vd Pekka Lundmark, som nyligen flyttat till Singapore för ett år för att knyta kontakter på den växande marknaden i Asien.

Lundmark har i många sammanhang talat om vikten av goda språkkunskaper. Stärks den nordiska dimensionen blir svenskan allt viktigare som konkurrensfördel.

–Det räcker inte med att man kan engelska om man sysslar med internationell affärsverksamhet. Man måste erbjuda något mer och i Norden säljer man på svenska.

Lundmark anser ändå att språkdebatten i Finland blivit för ideologisk.

–Det här är synd, den borde vara mer pragmatisk. Om elever i östra Finland vill läsa ryska så låt dem göra det. Det är också bra om de vill läsa spanska och kinesiska. Förstås är det synd om elever inte utnyttjar möjligheten att läsa svenska när den erbjuds.

Som en detalj berättar Lundmark att man i Konecranes använder svenska som styrelsespråk.

– Det sitter finlandssvenskar, svenskar och svenskkunniga finskspråkiga i styrelsen. Alla offentliga rapporter skrivs på finska, svenska och engelska. Samtidigt uppdaterar vi ny terminologi inom vårt verksamhetsområde på alla tre språk.

Många företag har flyttat sina divisionschefer till storstäder i Asien, men få har stationerat sin koncernchef där. Lundmark tror att det här är något som kommer att bli vanligare speciellt i industribolag.

–Vi har räknat med att 70–80 procent av vår tillväxtpotential finns i de snabbt växande marknaderna i Asien–i Kina och Indien, men också till exempel i Vietnam och Indonesien.

– De asiatiska länderna är mer hierarkiska, så det är också viktigt att knyta kontakter till ledande politiker och tjänstemän eftersom de har stort inflytande i näringslivet.

Lämnar ordförandeskap i Teknologiindustrin

Under den första månaden i Singapore har Lundmark redan hunnit se en hel del.

– Det som är oroväckande är att jag hört många tala om Europa som en världsdel som helt förlorat sin konkurrenskraft och som till och med är passé. Jag hoppas förstås att det här är överdrivet.

Enligt Lundmark är den asiatiska industrin starkt kopplad till den europeiska ekonomin.

– Blir det kris i Europa kommer nog också asiater att få lida.

Lundmark befarar att många politiker i Europa inte förstår hur allvarlig krisen är. Problemen beror enligt honom ändå inte på euron och ännu mindre på industrin.

– Statfinanserna har skötts dåligt och en del banker har skött sin ekonomi dåligt. Vi borde snabbt komma tillbaka till marknadsekonomin–ett system där de som fattat dåliga beslut får ta kreditförlusterna. De kan inte skyfflas över på skattebetalarna hur länge som helst.

Enligt Lundmark är problemen djupa också i Finland.

– Bytesbalansen börjar vara i samma klass som i krisländerna. Men det här beror inte på euron, utan på att allting på tok blivit för dyrt för industrin–inte bara lönerna, utan också inköpspriserna, transportkostnaderna och skatterna.

Lundmark har varit ordförande för Teknologiindustrin i två års tid. Det uppdraget kommer han att lämna på förbundets årsmöte i november.

– Det går att sköta uppdraget härifrån eftersom kommunikationsteknologierna i dag är så bra. Men det är inte optimalt.