Foto: Richard Nordgren. Stadsfullmäktigeledamot Thomas Wallgren, SDP, ligger bakom förslaget.

Helsingfors överväger bojkott av skattefifflare

Helsingfors stad ska inte anlita bolag med kopplingar till skatteparadis. Förslaget kommer ursprungligen från ledamoten Thomas Wallgren (SDP) och var uppe i stadsstyrelsen i går, och bordlades. Nytt är ändå att också stadsdirektör Pajunen stöder frågan.

I februari 2011 tog en rad fullmäktigeledamöter upp frågan om att Helsingfors inte ska köpa tjänster av företag som kringgår skatter. Efter det har ärendet, som fördes fram av Thomas Wallgren (SDP) bollats runt. I går behandlades stadens nya strategi för globalt ansvar i stadsstyrelsen, och som en del av denna också frågan om skatteparadis. I tjänstemannaförslaget, som skrivits under av stadsdirektör Jussi Pajunen, finns en ny skrivelse om att ”staden strävar efter att undvika samröre med aktörer som har kopplingar till skatteparadis.”

– I enlighet med hälsovårdsnämndens beslut från i våras tycker jag att staden ska undvika samarbetspartner som har kopplingar till skatteparadis, här har jag förtydligat min åsikt. Men staden har inte juridiska möjligheter till det här. Det är fortfarande statsmakten som är den centrala aktören i frågan. Om förslaget går igenom i stadsstyrelsen och senare i fullmäktige kan Helsingfors visa att det är viktigt att inte heller på nationell nivå stödja företag som sysslar med skattesmitning, säger Pajunen.

Inte tillräckligt
Wallgren ser Pajunens stöd i frågan som ett genombrott, men vill ha mer än så.

– Det stämmer inte att staden står maktlös. Vi vill ha konkreta åtgärder, inte bara goda föresatser. Vi vill att formuleringen skrivs om från ”strävar till” till ”undviker”. För det andra föreslår vi att staden kan tillsätta en revisor som granskar företagets bokföring, om det finns skäl att misstänka att stadens leverantör har kopplingar till skatteparadis. Revisorn ska också kunna begära landvisa årsredovisningar och rapporter om leverantörens företag med verksamhet i skatteparadis.

Wallgrens tredje förslag är att staden år 2013 eller 2014 ordnar en internationell konferens med fokus på globalt ansvar lokalt, med särskild betoning på åtgärder för att motverka skatteparadis.

– Tanken är att vara med och skapa en global rörelse. Vi hoppas att Helsingfors ska kunna statuera exempel för andra, om vi kan säga att vi inte använder en firma på grund av skattesmitning, kan andra städer göra lika.

Intresset för att undvika skatteparadis i upphandlingen är stort också på annat håll. Kommunerna i Frankrikes mest folkrika region Île de France förband sig 2012 att be alla sina samarbetspartner redovisa för sina kopplingar till skatteparadis, och att vid varje finansieringstillfälle kräva att banken redogör bland annat för betalda skatter land för land. Också Sveriges Kalmar, Malmö, Växjö samt i några kommuner i Norge kan ses föregångare i den här frågan.

– Det vore viktigt att utveckla ett internationellt samarbete tillsammans med dem och se vilka företag de bojkottar och vilka metoder företagen använder för skattesmitning, säger Wallgren.

Stadsstyrelsen bordlade i första hand strategin för globalt ansvar, men det är tredje gången den behandlar frågan om skatteparadis. Nästa måndag kommer frågan upp igen för behandling i stadsstyrelsen och sannolikt i fullmäktige onsdagen den 12 september.

Läs mer i dagens HBL