Arkiv: Cata Portin

Nokias aktie stärktes efter Samsungfall

Samsung förlorade i fredags den utdragna patenttvisten mot Apple. I dag höjer det Nokias kurs.

En domstol i Kalifornien slog sent på fredagen fast att elektronikföretaget Samsung inkräktat på en del av konkurrenten Apples patent med sina mobiltelefoner och pekplattor. Samsung tvingas betala Apple över en miljard dollar.

Rätten fann att Samsung bland annat brutit mot patent för vissa navigations-, zoom- och pekfunktioner. Dessutom bröt Samsung mot Apples patent i fråga om formgivning. Apple anser att Samsung kopierat Apples Iphone- och Ipad-produkter.
Domen anses vara en betydande seger för Apple och kan påverka marknaden för mobiltelefoner och pekplattor.

–Det är dåligt för Samsung och andra mindre Android-tillverkare, säger analytikern Hannu Rauhala på Pohjola Markets.
Rauhala tror inte att patenttvisterna utvidgas till Nokia.
–Nokias nuvarande smarttelefonstrategi bygger på Microsofts operativsystem, som rättens beslut enligt min uppfattning inte påverkar. Nokias design avviker också klart från Apples telefoner, anser Rauhala.

Omfattande tvister
Samsung anser att domen kan leda till mindre urval och högre priser och tänker överklaga domen.
Beslutet påverkar bland annat smarttelefoner av typen Galaxy samt pekplattor av typen Galaxy 10. Samsungs senaste hitprodukt smarttelefonen Galazy III S står däremot utanför tvisten.
Bolaget meddelade inte efter domen vad man planerar att göra med modellerna i fråga. Alternativen är att dra dem tillbaka, planera om dem eller betala Apple för patenten. Rauhala räknar med att bolaget tvingas göra radikala ändringar i dem.

Samsung och Apple har liknande patenttvister på gång i flera länder. Beslutet i USA är betydande eftersom den amerikanska marknaden är så stor.
En sydkoreansk domstol beslöt på fredagen att Samsung inte brutit mot Apples patent i formgivningen av Galaxy S. Mobiltillverkarna har ändå lyckats skaffa varandra försäljningsförbud i bland annat Sydkorea.

Samsung är klar etta på smarttelefonmarknaden. Teknologiforskningsbolaget IDC uppskattar bolagets globala andel av smarttelefonerna till en tredjedel medan Apple har 17 procent.