Grafik: Måns Eklund. Klicka på bilden för att se hela grafiken.

Män syns och vet fortfarande bäst

I början av sommaren var nästan hälften av experterna som Hbl intervjuade kvinnor. Nu är könsrollerna återigen de gamla vanliga: män vet bäst och intervjuas oftast.

I april granskade Hbl sig själv. Hur många män, kvinnor, invandrare och minderåriga intervjuas på tidningens viktigaste nyhetsuppslag (sida 2 och 3)? Resultatet visade att 69 procent av de intervjuade var män under mars månad.

Andelen manliga experter var ännu högre.

En ny granskning av sommarens siffror visar att det går att förändra den här fördelningen, men också att det är lätt att halka tillbaka i gamla spår.

I maj var det fortfarande män som dominerade bland alla som intervjuades, men ”endast” 53 procent av experterna var män. I juni gled fördelningen mot gamla spår för att till och med förvärras under juli.

– Vi tappade litet fokus i juli men samtidigt gjorde nyheternas karaktär det svårt för oss att hitta kvinnorna. I Europa är hårda ämnen – som pengar – väldigt mansdominerade, säger chefredaktör Jens Berg.

I juli var det eurokrisen som upptog en tredjedel av alla första nyhetsuppslag i Hbl. Av 23 experter som uttalar sig i dessa artiklar är 20 experter män.

Artiklarna om eurokrisen höjer också andelen utländska intervjuade. Men finländare med invandrarbakgrund lyser med sin frånvaro.

– Siffrorna för maj visar att vi kan få en jämnare representation bland experterna om vi faktiskt försöker. Men så fort det uppstår en kris eller något slags undantagstillstånd i nyheterna så faller man lätt tillbaka.

För att få en uppfattning om hur representationen ser ut på de andra sidorna i Hbl har också det största reportaget i sektionen ”Mitten” granskats under juli månad. Här intervjuas nästan lika många kvinnor (42 procent) som män, men expertrollen tilldelas till 81 procent till män.

Jens Berg säger att Hbl måste försöka förbättra siffrorna.

– Jag kan inte tro att någon här på redaktionen eller bland våra läsare tycker att tidningarna i maj skulle ha varit sämre för att nästan hälften av experterna var kvinnor.