Konsumenterna litar inte på ekonomin

Konsumenternas tilltro till ekonomin låg i augusti kvar på samma nivå som i juli, rapporterar Statistikcentralen. Förtroendeindikatorn ligger nära noll, vilket är klart sämre än för ett år sedan.

Företagens förväntningar försämrades alltjämt i alla branscher, uppger Finlands näringsliv EK. Särskilt i detaljhandeln och i andra servicebranscher har utsikterna blivit dystrare under sommaren.
EK säger att företagen i Finland inte tror på en plötslig krasch men att konjunkturbilden hela tiden kommer att försämras.

OP-Pohjola målar också upp mörka moln på himlen och skriver ner sina prognoser för Finlands ekonomiska tillväxt. Bruttonationalprodukten väntas växa med 0,7 procent i år, i stället för en procent. Nästa år beräknas tillväxten stanna vid 1,4 procent i stället för den tidigare prognosen 2 procent.

OP-Pohjolas chefsanalytiker Reijo Heiskanen tror att skuldkrisen i eurozonen inte, trots osäkerheten, kommer att förvärras nästa år. Han misstänker dock att det blir aktuellt med nya stödåtgärder från Europeiska centralbanken och EU:s krisfond.