Pojken som i går skadades i Vehmersalmi har avlidit på sjukhus. STR / LEHTIKUVA / Timo Hartikainen

Vådaskotten krävde sitt andra dödsoffer

Helgens två vådaskottsincidenter i norra Savolax har krävt sitt andra dödsoffer.

Den 11-årige pojke som i går morse träffades av ett vådaskott i Vehmersalmi i Kuopio dog på sjukhuset vid midnattstid, rapporterar polisen.

Pojken skadades i lördags morse då ett gevär som han placerat i fören på en båt brann av. Uppenbarligen stötte pojken själv till geväret så att ett skott avfyrades och träffade honom.

I fredags kväll omkom en femårig pojke i Vesanto i norra Savolax likaså av ett vådaskott. Pojken och hans åttaårige bror lekte med ett eldvapen och den yngre pojken träffades av ett skott i huvudet.

De egentliga förhören i anslutning till fallen inleds nästa vecka. Familjerna ges krishjälp. Hur barnen fick tag på vapnen är okänt.

För tillfället  förbereder en arbetsgrupp vid inrikesministeriet en förnyelse av den finska vapenlagen. Inrikesminister Päivä Räsänen (KD) har tdigare uttalat sig om att man kunde se över reglerna för hur vapen ska förvaras. 

Idag kräver lagen enbart att vapnen ska förvaras i ett låst utrymme – vilket ger mycket utrymme för tolkningsfrihet anser minister Räsänen, uppger Svenska Yle.