Polisöverdirektör Mikko Paatero säger att det är otroligt ovanligt att två vådaskott sker inom så kort tid i samma landskap. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Två vådaskott i Savolax - ett barn omkom, ett får vård

Två separata, allvarliga vådaskottsincidenter inträffade i helgen i Norra Savolax. I fredags kväll omkom en femårig pojke i Vesanto och på lördagen skadades en elvaårig pojke allvarligt i Vehmersalmi i Kuopio.

Polisen rapporterar att två bröder i Vesanto, fem respektive åtta år gamla, lekte med ett vapen som brann av. Kulan träffade den yngre pojken i huvudet och han dog senare på Kuopio universitetssjukhus.

Pappan i familjen innehar flera vapen med licens. Polisen utreder hur vapnen hade förvarats. Enligt kriminalkommissarie Harri Pöysti var vapnet sannolikt ett salongsgevär.

Vid elvatiden på lördagsförmiddagen skottskadades en elvaårig pojke som hade skjutit mot vattnet med ett salongsgevär.

Han hade lagt geväret i fören på en båt och när han själv skulle kliva i hade han uppenbarligen vidrört det så att det brann av. Pojken fick allvarliga skador och vårdas på sjukhus i Kuopio.

Polisöverdirektör Mikko Paatero säger att det är exceptionellt att två liknande fall av vådaskott med barn som offer förekommer inom så kort tid i samma landskap.

Han säger att det är svårt att bekämpa sådana olyckor med restriktioner och att de kan hindras bara genom att vapnen förvaras varsamt.