Foto: Leif Weckström. Helsingfors Energi hoppas på framgång för smarta elnät i Fiskehamnen men hittills har inget byggföretag nappat.

Svag tillströmning till smarta elnät i Fiskehamnen

Smarta elnät och smarta energilager som gynnar både konsument och producent. Det vill Helsingfors energi integrera i Fiskehamnen. Men de första projekten är nästan färdiga, och de saknar den nya ­teknologin.

I grunden är tanken enkel, att skapa förutsättningar för bostadshus och kontorshus där tekniken bakom elförsörjningen är så smart att man kan dra maximal nytta av den befintliga energin.

– I princip har vi alla möjligheter att hitta de tekniska lösningarna för smarta fastigheter där överloppsenergin, som till exempel kan komma från solpaneler eller vindkraft, tas tillvara i energilager och som sedan kan överföras, mot ersättning förstås, till elnätet. På det sättet drar man maximal nytta av den till­gängliga energin, säger projektchef Jukka Kasslin på Helsingfors energi.

– Det gynnar både den enskilda invånaren som enkelt kan reglera sin egen förbrukning och elbolagen som får tillgång till mera energi att sälja vidare.

Meningen är att Fiskehamnen, som om ett par decennier har 20 000 invånare och plats för 8 000 jobb, ska framstå som en föregångare för smarta elnät och för tillfället arbetar man med att bygga upp grunden för pilotprojekten.
Ett eventuellt konkret projekt blir sedan det massiva kontors- och affärskomplexet som ska vara cent­rum för Fiskehamnen. Meningen är att bygga ett nytt energilager i anslutning till elstationen i Fiske­hamnen. Energilagret ska ha en kapacitet som motsvarar effekten av 4 000 solpaneler. Möjligheten att lagra energi är en väsentlig del i regleringen av smarta elnät och konsumtion.

– I framtiden behöver vi smarta elnät för att kunna minska på koldioxidutsläpp och integrera nya energiformer, säger utvecklingschef Dick Kronman på ABB.

Än så länge har inget av byggnadsföretagen som ska bygga bostadshus i Fiskehamnen skrivit på avtal om att integrera smarta elnät i husbolaget.

– Men vi förhandlar med flera byggföretag och många ser ut att inse betydelsen av att kunna integrera ny teknik redan i byggskedet, säger Kasslin och nämner att ett annat mål i Fiskehamnen är att bygga elstolpar för elbilar.

– Elbilarna är obestridligen framtidens melodi, säger han.

Fiskehamnen byggs på platsen för Sörnäs hamn, som har flyttat till Nordsjö hamn.
Området färdigställs i etapper med början strax söder om Brändö bro och man räknar med att det mesta är byggt vid 2030. Husprojekten omfattar allt från stadsvillor och flytande hus till punkthus. Och här ska stå ägarbostäder, hyres­bostäder, bostadsrätter och prisreglerade bostäder samt boende för såväl seniorer som studenter.