Nya strider i Libanon

Våldet i libanesiska Tripoli blossade upp med förnyad styrka sedan en ung sunnitisk skriftlärd dödats av en krypskytt tidigt på fredagen.

 

Våldet i Syrien har under den senaste veckan fått dödliga konsekvenser även i Libanon sedan det spillt över gränsen till grannlandet. Trots att en bräcklig vapenvila utropats mellan rivaliserande grupper bröt nya våldsamheter ut efter mordet i gryningstimmarna. Sunnitiska grupper som stöder rebellerna i Syrien drabbade samman med alawitiska anhängare till president Bashar al-Assads regim.

Tre personer, inklusive den skriftlärde, dödades. Det höjer den totala dödssiffran till 14 under de senaste fem dagarna.

De rivaliserande sidorna utbytte granateld och kulor och minst sju alawitisk-ägda affärer i sunnidominerade områden stacks i brand. Flera familjer som tidigare flytt striderna hade återvänt för att inspektera skadorna på sina hem. Men nu fick flera av dem slå hål på sina lägenhetsväggar för att kunna fly ut bakvägen för att kunna undkomma de nya striderna.

En libanesisk säkerhetskälla säger att situationen i Tripoli var "alarmerande och farlig . . . Det är mycket troligt att det kommer att eskalera denna gång."