Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Gratistrafik i Tallinn kan hindras av parlamentet

Tallinns långt framskridna planer på gratis kollektivtrafik kan komma av sig på grund av politiska motsättningar.

Utvecklandet av kollektivttrafiken i Tallinn är stadsdirektören, centerveteranen Edgar Savisaars projekt. Han har hör till Estlands politiska elit i många år men hans popularitet har minskat på senare år och landets parlament kan sätta stopp för hans planer.

Centern är i opposition i parlamentet. Landet leds av Andrus Ansips högerregering. I förra valet stod den mest hätska debatten just mellan Ansips Reformpartiet och Savisaars Centern.
Det har redan förekommit förslag om att parlamentet skulle behandla trafiklagen på grund av planerna i Tallinn. Siim Kiisler från ett konservativt högerparti säger till tidningen Postimees att lagen borde ändras så att också personbilar med minst tre människor ombord får använda bussfilerna.

Reformpartiets Önne Pillak säger för sin del att man åtminstone borde överväga en ändring av trafiklagen.
Tallinns ledande politiker är irriterade på planerna att urvattna reformerna i Tallinn.

–Det är en estnisk specialitet att när Tallinn gör någonting så vidtar parlamentet genast motåtgärder, säger biträdande stadsdirektören Taavi Aas.

Centern och Savisaar är i brådskande behov av något som skulle öka deras popularitet. I den senaste mätningen fick centern ett väljarstöd på bara 10 procent, enligt Delfi.ee. I parlamentsvalet i fjol fick partiet cirka 23 procent av rösterna.