EPA/STRINGER TURKEY OUT

USA överväger vapenhjälp till rebeller

- Vita huset funderar redan på sitt nästa steg och jag skulle inte vara överraskad om det betyder en beväpning av den syriska oppositionen, säger James Dobbins, tidigare amerikansk toppdiplomat i en exklusiv intervju för Hbl.

Washington
USA har under den ett och ett halvt år långa konflikten inte stuckit under stol med att man vill se den syriska presidenten Bashar al-Assad gå, men man har varit motvillig att engagera sig militärt i konflikten. James Dobbins, som jobbat som sändebud för flera amerikanska presidenter i otaliga krishärdar, och som nyligen kallades till en expertutfrågning inför senatens utrikesutskott, hävdar att Barack Obamas administration är färdig för en kursändring.

– Det var nödvändigt att försöka lösa krisen diplomatiskt, men diplomatin har hamnat i en återvändsgränd och Vita huset har insett det.

Dobbins säger att USA redan har intensifierat sina kontakter med delar av den syriska oppositionen, och att CIA etablerat sig i Syrien i en eller annan form.

Nästa steg, enligt Dobbins, är att president Obama fattar beslut om direkt militärhjälp. Det tror Dobbins själv att behövs och kommer att ske.

Läs hela intervjun i fredagens Hbl.