Foto: Camilla Lindberg

Språksatsning på svenska skolor i Vanda och Lovisa

Svenska kulturfonden satsar på ett språkprojekt i svenska skolor i Vanda och Lovisanejden. Det är fråga om ett samarbetsprojekt under namnet Hedvid och Helge, som involverar lågstadieskolor, bibliotek, och en dagstidning.

I den svenska glesbygden Vanda arbetar man främst med barnens attityder. I Lovisa går projektet främst ut på att öka banens läslust.

–Jag är glad att alla partier direkt ställde upp när vi började planera den här satsningen. Alla är entusiastiska och nu är det lätt att starta i höst, säger Joan Hafrén rektor för Lovisanejdens högstadium.

Inom ramen för projektet planerar man en bokmässa för barn, en skrivarskola med författare, tidningssamarbete med Östra Nyland och besök av kändisar som berättar om sitt läsande.

–I våras startade vid redan med en diktbok. Alla barnen från förskolan till årskurs 9 har skrivit dikter och boken kommer ut i höst, berättar Hafrén.

I Vanda engagerar man kulturpersonligheter för både barn och föräldrar. Dessutom satsar man på språkstimulering bland annat genom att använda skönlitteratur i ämnesundervisningen.