Foto: Eva Hagman

Nya idéer om digital upphovsrätt på Hanken

Lagstiftningen har inte följt med i det snabba tempot som mjukvara till datorer utvecklas, och därför uppstår problem kring upphovsrätten. Lösningar på dessa problem söks i en ny avhandling om immaterialrätt

Rättsliga regler för programvaruskydd är viktigare än någonsin enligt Rosa Maria Ballardini som under fredagen disputerar vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

Hon har granskat befintliga regelverk inom upphovsrätt, patenträtt och praxis kring öppen källkod. Avhandlingen pekar på flera brister i de gällande systemen, och ger också flera förslag för att hitta bättre fungerande skydd för programvara och konstnärliga verk.

- Jag hoppas kunna uppmuntra en enkel modell som gör det möjligt att tillämpa teori i praktiken, säger Ballardini i ett meddelande från Svenska Handelshögskolan.

Hon vill också att diskussionen om patent och upphovsrätt utsträcks till att omfatta öppen källkod.

- De gråzoner som omger tolkningen av licensvillkoren för öppen källkod förblir dock en stor utmaning, säger Ballardini.

Avhandlingen har titeln "Intellectual property protection for computer programs. Developments, challenges and pressures for change."