VISIONER. Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen vill ha en ärlig debatt om hur Finland ska utveckla EU för sitt eget bästa. Lehtikuva/Sari Gustafsson

Katainen vill fördjupa integrationen

Välfärden här hemma är direkt beroende av hur Europa integreras. Därför måste vi aktivt vara med och styra integrationen på rätt spår, säger statsministern. Han befarar en del politiker försöker skrämma folk med prat om utveckling mot en odefinierad förbundsstat.

LAHTIS  Statsminister Jyrki Katainen målade upp alternativa framtidsscenarier för Europa i sitt linjetal inför Samlingspartiets riksdagsgrupp i Lahtis på torsdagen. Han krävde att de som kritiserar regeringens sätt att hantera eurokrisen ska komma med alternativa lösningsmodeller i stället för protester.

- Vi måste vara med och utveckla Europa och integrationen. Men var finns den debatten? Jag vill höra hur forskarna, näringslivet och löntagarna anser att vi ska forma Europa för att sysselsättningen och i längden välfärden här hemma ska gynnas, sade Katainen.

Statsministern räknar med att debatten om EU:s framtid kommer i gång i höst, och han befarar att den inte kommer att vara särskilt ärlig.

- Jag tycker redan synd om medborgarna när en del politiker kommer att träda fram och hota med utvecklingen mot förbundsstat. De kommer att säga att regeringen driver oss mot en förbundsstat men de vägrar säga vad de menar med det, hur de definierar själva begreppet förbundsstat. De gör så för att skrämmas.

Om Katainen fick forma EU:s integreration skulle kommissionen få större inflytande och möjligheter att säkerställa att EU-länderna implementerar och följer gemensamma spelregler. Katainen vill också att den inre marknaden utvecklas och att EU diskuterar hur staterna kunde frigöras från ansvaret för  bankerna.

- Men jag är inte för en utveckling som tillåter att EU:s budget pöser, att unionen får beskattningsrätt eller att vi ska ta ansvar för varandras skulder. Där kunde gränsen dras.