EPA/ADEL KARROUM

Syriska striderna sprids till Libanon

Stridsvagnar och regimtrupper slog på onsdagen en järnring kring Damaskus och besköt sydliga områden med granateld och maskingevär.

 

- Hela Damaskus skakar under ljudet av granateld, sade en kvinna i Kfar Souseh, ett av flera distrikt som angripits under en intensiv militärräd mot rebeller i huvudstaden. Stora mängder vapen beslagtogs och minst 12 människor uppges ha dödats i attacken.

Striderna rasade även i den nordliga staden Aleppo, där stridsplan angrep ett rebellfäste och besköt flera andra områden i staden.

Motsättningarna som splittrar Syrien har också spridit sig till grannlandet Libanon, där striderna mellan sunnimuslimer och shiamuslimska alawiter i hamnstaden Tripoli krävt minst tio dödsoffer. Ytterligare ett 100-tal har skadats sedan striderna — som sägs vara de mest våldsamma sedan inbördeskriget 1975—1990 — bröt ut i måndagskväll.

Spänningarna mellan grupperna har ökat efter upproret i grannlandet. Syriens president Bashar al-Assad är alawit och stöds av libanesiska alawiter.

På den internationella arenan fortsatte stormakterna att vädra diametralt motsatta ståndpunkter om Bashar al-Assad. Medan USA upprepade krav på al-Assads avgång motsatte sig Ryssland ett ingripande från omvärlden.