Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

SFP vill medla i äldreomsorgskonflikt

SFP hoppas kunna fungera som medlare i konflikten om äldreomsorgslagen. Mikaela Nylander ser det som partiets uppgift att se till att en kompromiss nås.

På Svenska riksdagsgruppens sommarmöte laddade man upp inför regeringens budgetförhandlingar med att omfatta ett ställningstagande om äldreomsorgen som ligger någonstans mitt emellan SDP:s krav på en bindande personaldimensionering på 0,7 vårdare per klient och Samlingspartiets nej till rigida normer och ja till satsningar på vård i hemmet.

Också SFP vill lagstadga om personaldimensionering, men inte så att en enda generell norm blir bindande för all anstaltvård, oberoende av faktiska vårdbehov och vårdplatsens karaktär.

En enkelspårig miniminorm blir lätt en maximinorm, menar SFP, och förespråkar att personaldimensioneringen binds till kvalitetskrav. Man vill också ha mera resurser för närståendevården och hemvården.

– Vår uppgift är att hitta en kompromiss i regeringen. Därför binder vi oss nu inte till några siffror, förklarar gruppordförande Mikaela Nylander.

Partiordförande försvarsminister Carl Haglund menar att det egentligen inte finns någon större motsättning i regeringen.

– Vi försöker ta en konstruktiv roll i regeringen, men förhandlingarna underlättas inte av att man för en auktionsdiskussion i offentligheten, säger Haglund.