Arkivfoto/Marie Mauzy

Grekland planerar sänkta löner och krympta pensioner

Medan Greklands regering försöker få gehör för mjukare lånevillkor från EU och IMF letar de trots utbrett folkligt motstånd nya offentliga besparingsmöjligheter.

För att uppfylla långivarnas villkor för nya nödlån övervägs en lönesänkning för offentliganställda på 12 procent. Stopp för statligt stöd till frivilligorganisationer är en annan åtgärd som föreslagits. Sänkt stöd till handikappade finns också bland vad som kan komma, liksom ytterligare åtstramningar för landets pensionärer, rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini på nätet.

För de som får pensioner på upp till 600 euro per månad talas det om en sänkning på 2 procent, medan de som får 2 500 euro per månad kan förlora en femtedel av sin pension. Därtill diskuteras att höja ribban för hur många år man måste jobba för att få rätt till lägsta pensionsnivån på 485 euro per månad från 15 till 20 år.

Det finns enligt tidningen även ett förslag som går ut på att föra över 30 000—40 000 offentliganställda till en arbetskraftsreserv under 1—3 år, där de får nöja sig med 70 procent av sin lön i ersättning.