Företagsläkare Juha Liira på Mehiläinen konstaterade tidigare i år när karensdagar diskuterades att arbetsmoralen i Finland är hög. Till hans mottagning kommer främst kontorsarbetare. Arkivbild. Tor Wennström.

Företag köper hälsovård utan effekt

Utgifterna för företagshälsovården ökar stadigt, men en större satsning leder inte automatiskt till minskad sjukfrånvaro eller färre sjukpensioneringar. Det visar Arbetshälsoinstitutets utredning.

Kurvan är brant. Arbetsgivarnas och Folkpensionsanstaltens kostnader för företagshälsovården har ökat klart från under 100 euro per person och år på 1980-talet till över 350 euro i storföretag i dag. Samtidigt ligger Finland i täten sett till sjukfrånvaro och sjukpensioneringar.

– Det tyder på att företagen i många fall köper tjänster som de inte har nytta av, säger Guy Ahonen, chef på Arbetshälsoinstitutet.
Själva sjukligheten i sig har enligt honom inte ökat.
I går presenterade Ahonen undersökningsresultat som visar att företagen kunde spara sammanlagt 4,5 miljarder euro genom en bättre arbetshälsopolitik som minskar sjukfrånvaron och förbättrar arbetsförmågan.
Enligt honom handlar det bland annat om att företagen borde satsa mer av resurserna på förebyggande verksamhet. Och det är det som den lagstadgade företagshälsovården egentligen handlar om, även om betoningen kommit att handla om läkarvård vid direkta sjukdomsfall.

 Läs mera i torsdagens Hbl.