Foto: Colourbox

Rapport: Finland är världens mest lyckade stat

Enligt en internationell jämförelse skulle Finland vara världens mest lyckade stat. I Finland är risken för konflikter och hotet att staten faller sönder och samman minst.

Rapporten FSI som bedömer staters stabilitet görs årligen och av de 178 länder som är med i den internationella jämförelsen är det endast Finland som får betyget "på mycket stadig grund. Det betyder att risken för konflikter och statens sönderfall är minst i Finland av samtliga granskade stater. 

Indexet FSI publiceras varje år av en oberoende amerikansk stiftelse, The Fund for Peace. 

Finland är den enda staten i undersökningen som bedöms ha en utveckling som "står på mycket stadig grund", men även de övriga nordiska länderna samt Schweiz, Holland och Australien placerar sig bland de stabila staterna, i kategori två. I kategori tre finns till exempel Tyskland, Belgien, Frankrike, USA.

Somalia har i sin tur hållit ledningen som mest raserade och misslyckade stat. Kongo får ungefär lika dåligt betyg som Somalia. Även Sudan, Afghanistan, Haiti, Irak, Pakistan och Nigeria hör till de länder som ligger en aning bättre till än Somalia.

Granskningen av staterna baserar sig på läget under år 2011 och det förklarar varför Syrien inte nämns bland länder som är sämst i klassen.

Bedömningen av staterna påverkas av många faktorer, däribland skuldsättning, internationella band, mänskliga rättigheter, fattigdom, ekonomins utveckling, mm.