Foto: Groett, Vegard

Hemlighetsmakeri inför Breivikdomen på fredag

De fem domarna i Breivikmålet höll idag tisdag sitt sista planerade sammanträde före fredagens dom. Allt görs nu för att minimera risken för läckor.

 

Normalt läggs färdigskrivna domar in i domstolsadministrationens centrala processystem, som alla anställda i norska domstolar har tillgång till. Men den här gången blir det inte så.

Enligt tidningen VG känner enbart de två juristdomarna och de tre nämndemännen till innehållet i den historiska domen innan den blir offentlig klockan 10 på fredag i Oslo tingsrätt. Domaren Wenche Arntzen kommer då att börja med att läsa upp domslutet och påföljden.

Därpå ska hon och den andre juristdomaren Arne Lyng i flera timmar läsa upp domskälen, något som sker i direktsändning och inför ett stort medieuppbåd.

Huvudfrågan är om Anders Behring Breivik var tillräknelig den 22 juli 2011 när han dödade 77 människor i Oslo och på Utöya.

Är svaret ja — vilket Breivik själv hoppas på — blir det fängelse. I det fallet har åklagarna yrkat på ett icke tidsbestämt frihetsstraff (så kallad förvaring).

Anser domstolen att han var otillräknelig undgår han straffansvar. I stället väntar då rättspsykiatrisk tvångsvård. En sådan dom har Breivik lovat att överklaga.

Oavsett vad domarna kommer fram till är det få norska bedömare som tror att Breivik någonsin kommer att försättas på fri fot.