Foto: Cata Portin

Åboforskare ska behandla pedofiler

En arbetsgrupp vid Åbo Akademi planerar som bäst ett behandlingsprogram för potentiella pedofiler. Modellen är banbrytande i Finland och ett sätt att motarbeta att sexuella övergrepp på barn sker, säger forskaren Katarina Alanko.

Forskare vid institutionen för psykologi och logopedi vid Åbo Akademi är initiativtagare till projektet. De har utgått från en tysk modell.

– I Tyskland har de en öppen klinikverksamhet för män som är sexuellt intresserade av barn och som är oroade över sitt intresse och att det ska övergå till handling. Där har intresset varit så stort att de inte ens har kunnat erbjuda terapi åt alla som har kontaktat dem, säger Katarina Alanko, projektkoordinator vid Åbo Akademi.

Verksamheten startade i Berlin 2005 och i dag finns det fem andra kliniker i Tyskland, som alla är fullsatta.

– Det finns ett enormt underlag av män som lever i mörkret, män man inte har kännedom om. Många av dem lider av det, är oroliga, har kanske själva en familj och har motivation att göra något åt saken.

Enligt Alanko utgår forskarna från att det är väldigt svårt att förändra någons sexuella läggning. I stället arbetar de med olika strategier, till exempel att förebygga kognitiva feluppfattningar som föreställningen om att barn skulle vara intresserade av att ha sex med dem.

– Männen lär sig undvika risksituationer, som att de till exempel kanske inte ska gå till simhallen om situationen upplevs som riskfylld.

Enligt Alanko är den största skillnaden mellan modellen i Finland och dess motsvarighet i Tyskland att lagstiftningen i länderna skiljer sig från varandra.

– I Tyskland går terapeuternas tystnadsplikt före deras anmälningsplikt. I Finland är terapeuten skyldig att anmäla personen om den berättar att den gjort sig skyldig till ett brott. Det innebär att vår målgrupp är personer är personer som inte gjort sig skyldiga till övergrepp mot barn.

Verksamheten kommer till en början att rikta sig till vuxna män, men i framtiden möjligen också kvinnor och ungdomar.

– I första hand är syftet att trygga barnen, i andra hand förbättra livskvaliteten för männen och deras anhöriga. Samhällsekonomiskt är det vettigt förebygga pedofili. Kostnaderna för efterbehandling blir stora. I dagsläget har pedofiler ingenstans att vända sig för att få hjälp.

– Tröskeln att vända sig till den allmänna hälsovården är stor och det är svårt hitta terapeuter som vill behandla pedofiler. Vårt program öppnar för ny slags behandling.

Modellen presenteras vid konferensen Psykologia på fredag i Åbo, där psykologen Janina Neutze föreläser om behandling av pedofiler som inte blivit dömda.

Så här går det till:
• Så snart forskarna har fått finansiering inleder de det praktiska arbetet och öppnar en nättjänst och telefonlinje.
• I början tar patienterna själva kontakt och kallas till en initialintervju och bedömning. 10-15 personer av dessa erbjuds terapi.
• Gruppverksamheten kommer antagligen att köra i gång hösten 2013.