Foto: Colourbox

Sjöfågeljakten inleds - över en halvmiljon skjuts

Från att startskottet avfyras i dag skjuter jägarkåren över en halv miljon sjöfåglar i höst. Gräsanden är det vanligaste bytet, sädgåsen det mest omdiskuterade och årtan det mest kontroversiella.

Det häckande beståndet av sädgås minskar så oroväckande att jakten begränsas för tredje året i rad. Nästa år ska arten få en nationell förvaltningsplan.
Sädgåsen är en av de mest omtyckta bytesfåglarna bland jägarna, men stammen har minskat så mycket att årets jaktpremiär senareläggs. Tanken är att de vuxna gässen ska hinna flytta söderut innan jägarna beskattar ungfågelbeståndet.

Sädgäss som häckar i Finland är jaktbara också på övervintringsområdena i södra Östersjön. Finlands viltcentral jobbar för en internationell förvaltningsplan för sädgåsen så att avskjutningen kunde koordineras. Den typen av samarbete existerar inte i Europa.

– EU kunde ta efter Nordamerikas flyway-modell där de jaktbara fåglarnas avskjutning fördelas över hela flyttstråket, säger Marko Svensberg på Finlands viltcentral.

Viltcentralen räknar med att upp till 100  000 jägare deltar i dagens andjaktspremiär. Förra hösten sköts över en kvarts miljon gräsänder och hälften så många krickor eller årtor. Vilt- och fiskeriforskningen buntar numera ihop den allmänna krickan med den rödlistade årtan i bytesredovisningen. Arterna är svåra att skilja från varandra om hösten och jägarna uppgav i åratal helt orimliga bytessiffror för årta.

– Det håller inte att bunta ihop arterna. Då vet ingen hur mycket beståndet av årta decimeras. Grundproblemet är att jägarna inte har tillräcklig artkännedom, säger Aki Arkio­maa på Birdlife.

Mörker försvårar

Birdlife vill fridlysa årtan och brunanden permanent och freda stjärtanden och viggen för tre år. Stjärtanden är fridlyst i Sverige.

– Årtan och brunanden är betydelselösa som jaktbyten, det finns helt enkelt så lite av dem, säger Arkiomaa.

Fridlyser man årtan måste jägarna lära sig att skilja den från krickan, och det är extra svårt i höstmörkret.

– Att jägare känner igen de olika arterna är grundförutsättningen för att kunna jaga sjöfågel, skriver jaktchefen Juha Kuittinen i det senaste numret av Viltcentralens tidning Jägaren.

Kuittinen påtalar också det knepiga i att identifiera fågelarter i skymningen. Enligt lagen får jägaren själv avgöra när det är för mörkt för att skjuta.