Maria Miinalainen (t.v.) och Veronica Broberg träffades som förstföderskor på mammapappa.com. I går picknickade vännerna tillsammans med bästisarna Edith och Leonard och William och Axel. Foto: Niklas Meltio

Föräldrakompisar träffades på forumpicknick

Trots det ruggiga vädret mötte tiotals aktiva medlemmar och forumveteraner upp under gårdagens mammapappa-picknick i Hesperiaparken i Helsingfors

Mammapappa.com är med sina 5 000 medlemmar det största svenskpråkiga diskussionsforumet för småbarnsföräldrar och gravida i Finland. Under de senaste åren har Facebook och den explosionsartade ökningen av föräldrabloggar tagit över en del av forumets funktion, berättar Tove Ørsted, som driver webbplatsen. Men enligt henne är det fortfarande viktigt för småbarnsföräldrar att kunna få skriva av sig och ställa frågor under en anonym profil.

– När vi är en så pass liten community är också skribenterna snällare med varandra. På större diskussionsforum är det lätt hänt att möjligheten att vara anonym utnyttjas för att hacka ner på andra.

Kamratstödet som resulterar i vänskapsband och föräldraträffar är ändå forumets viktigaste uppgift, säger Ørsted.

– Jag anser att det är en missuppfattning att webben skulle hålla människor hemma. Tvärtom resulterar stödet man får på forumet i verkliga träffar mellan människor. De här nätverken är speciellt viktiga för mammor som väntar eller är hemma med det första barnet och som kan känna sig rätt ensamma om de inte har vänner i samma situation.

Genom en diskussionstård för gravida som ska föda samma månad möttes picknick-besökarna Veronica Broberg och Maria Miinalainen för fem år sedan. I dag är de goda vänner och träffas ofta på fritiden med barnen.

– Visst kan man googla ett svar på de flesta frågor, men att kunna diskutera med andra var mycket viktigt när jag väntade mitt första barn. Förstagångsföräldrar har ofta en bild av hur man vill vara. När man inte lyckas med det i praktiken blir man lätt stressad, säger Broberg.

Läs mer i måndagens Hbl!